Long Stay – hållbart resande

Klimatsmarta och smittsäkra resor – välj Long Stay!

Ett av Naturskyddsföreningens miljöråd är att resa mer sällan och stanna borta längre istället – det vill säga precis vad konceptet Long Stay erbjuder. Sänker du dessutom temperaturen där hemma och undviker användning av bilen hemma i kylan under vintermånaderna, gör du faktiskt miljön en större tjänst och kan resa med riktigt gott samvete.

Länge har flyget och vårt resande fått klä skott för i stort sett all klimatångest genom omotiverat stort utrymme i klimatdebatten i såväl media som i politiska kanaler, men nu börjar många (dock långt ifrån alla) förstå att den ensidiga kritiken kanske inte är så befogad och att det finns långt större bovar i dramat.

Några exempel är att bara ökningen av den svenska industrins årliga utsläpp motsvarar alla inrikesflygs utsläpp (alltså bara ökningen från året innan – inte alla industrins utsläpp som är nästan 40 gånger större än flygets), eller varför inte larmrapporterna om kryssningsbåtar och färjor, där en enda båt kan förbruka diesel motsvarande 400.000 personbilar per dag…

Om vi tittar ut i den stora vida världen förstår de allra flesta att vad vi än gör här i Sverige egentligen inte spelar någon roll – mer än symboliskt. Vilket i och för sig kan vara nog så viktigt!

Såhär i pandemitider har det ju också visat att sig att utsläppen inte minskar i närheten så mycket som många trott, trots att i stort sett alla privatresor ställts in och nästan hela världens flygplansflotta står på marken.

Större perspektiv

Det börjar alltså som tur är bli ett lite större perspektiv i klimatfrågan men många politiker drar fortfarande stora växlar på människors engagemang, som i grunden självklart är välgrundad – men ibland kanske lite onyanserad. Självklart ska vi tänka på hur vi reser och välja de mest miljövänliga alternativen, men inte in absurdum och skulle vi istället börja fundera på industrins enorma utsläpp och sluta byta kläder, telefoner, TV-apparater, datorer eller annan teknik så ofta, skulle det ge ännu större och betydligt mer långvarigt positiv effekt. 

Någon klok person sa nyligen att problemet inte är att människor reser, utan att kläder, mat och teknik reser mellan producenter och kunder. Ett skrämmande exempel är postorderindustrins fullständigt galna upplägg där var tredje levererad produkt skickas tillbaka… Tänk om vi kunde vara lite mer noggranna när vi handlar online och inte shoppa som om vi vore galna.

Nyligen kom en larmrapport om att serverhallar runt om i världen snart är världens största elförbrukare och därmed största boven vad gäller utsläpp (då majoriteten av elproduktionen i länderna där de flesta serverhallar idag ligger skapas genom att elda med kol). Och varför växer denna förbrukning så snabbt? Jo, främst på grund av den enorma ökningen av lagringsbehoven, genom den snabbt ökade användningen av streamingtjänster, onlinedataspel och appar. Har du hört eller sett någon klimataktivist uppmärksamma detta? Nej, tänkte väl inte det…

Tåg, flyg eller bil till Sydeuropa – valet är ditt!

Allt fler av våra kunder har upptäckt tjusningen i att ta sin egen bil söderut för en Long Stay, vilket ju egentligen inte är något problem då du är borta så länge och kan göra resan till en del av upplevelsen. Med moderna, snåla bilar är det avsevärt bättre miljöval än att flyga och otroligt mycket smidigare än tåget. Har du en elbil åker du ju med nollutsläpp – eller i alla fall lika lite som tåget. Tåget i Sverige är ju ett miljömässigt bra val (och bekvämt!) men i tex Tyskland där mycket av elen produceras genom förbränning av brunkol är det en helt annan femma och en snål bil kan då vara minst lika bra!

Vi tror att tågresor söderöver blir enklare och bättre, men idag är det ofta både dyrt och komplicerat att resa utanför Sverige (även om det finns undantag). Och om du tänker efter kan det ju vara otroligt trevligt att ta bilen ner genom Europa, särskilt då kanske till våra mer närliggande resmål som runt Gardasjön i Italien.

Skulle du trots allt välja flyget kan det vara skönt att veta att du följer Naturskyddsföreningens råd att stanna längre när du väl reser.

Corona-säkert resande!

Utöver att vara ett klimatsmart sätt att resa är Mid och Long Stay kanske det mest smittsäkra sättet att resa. Du kan ta din egen bil hemifrån och väl på plats checkar du in i en nystädad lägenhet där du sköter dig själv och lever precis som hemma – om än i ett behagligare klimat. Du behöver inte trängas på flyget eller i en transferbuss och inte heller på frukost- eller middagsbuffeter. Du lagar ju mat hemma i din egna lägenhet och väljer själv hur social du vill vara…

Ring oss gärna på 08-458 00 00 för mer information om konceptet Long Stay och våra resmål.

Trevlig resa!

Läs mer om Long Stay…

Läs mer om våra Long Stay golfresmål…

© Sunbirdie 2020

Comments are closed.