Long Stay – hållbart resande

Klimatsmartare resor – välj Long Stay!

Ett av naturskyddsföreningarnas miljöråd har länge varit att resa mer sällan och att istället stanna borta längre när du väl reser – så varför inte boka en Long Stay? Sänker du dessutom temperaturen och undviker användning av bilen där hemma i kylan under vintermånaderna, gör du faktiskt miljön, elsystemet (och plånboken) en stor tjänst och kan resa med riktigt gott samvete.

Länge har flyget och vårt resande fått klä skott för i stort sett all klimatångest genom omotiverat stort utrymme i klimatdebatten i såväl media som i politiska kanaler, men nu börjar många förstå att den ensidiga kritiken kanske inte är så befogad och att det finns långt större bovar i dramat.

Några exempel är att bara ökningen av den svenska industrins årliga utsläpp motsvarar alla inrikesflygs utsläpp (alltså bara ökningen från året innan – inte alla industrins utsläpp som är nästan 40 gånger större än flygets), eller varför inte larmrapporterna om kryssningsbåtar och färjor, där en enda båt kan förbruka diesel motsvarande 400.000 personbilar per dag…

Är Sverige verkligen en klimatbov?

Många är trötta på fastklistrade aktivister, partipolitiskt käbbel och plakatpolitik, samtidigt som de allra flesta svenskar gör sitt bästa för att leva på ett hållbart sätt. När Kina (som står för mer än hälften av världens kolutvinning) tillsammans med andra gigantiska länder, som Indien, Ryssland och USA, står utanför resten av världens försök att minska utsläppen från kol, blir det trots allt lite svårt att förstå varför vi exempelvis ska höja priserna på resor, förbjuda flygresor och annat, samtidigt som vi vet att hela EUs utsläpp bara står för 8% av världens totala utsläpp och att Sveriges utsläpp bara står för en väldigt liten del av EUs utsläpp.

Vissa politiker hävdar att vi måste lägga om hela våra liv för att rädda klimatet, vilket får aktivister att klistra fast sig på motorvägar och flygplatser. Men är det verkligen så?

Fakta är följande:
Från 1960 har Sveriges befolkning ökat med ca 40%.
Antal flygresor har under samma tid ökat från cirka 2 till 40 miljoner resor per år!
Samtidigt har våra totala utsläpp minskat med 35%, vilket alltså motsvarar drygt 45% om man tar hänsyn till befolkningsutvecklingen.
Totalt står Sverige för mindre än 1 promille av världens totala utsläpp, och alla utom extrema aktivister torde inse var kraften i klimatarbetet bör läggas.

Pandemin visade att många haft fel

Under pandemin har det ju också visat att sig att utsläppen inte minskade i närheten så mycket som många alarmister hävdat, trots att alla privatresor ställdes in och nästan hela världens flygplansflotta stod på marken under lång tid. Samtidigt ökande nämligen transporterna av gods och även om det mesta fortfarande går till sjöss (sjötrafiken står för övrigt för den största delen av transportsektorns utsläpp, långt mer än vägtrafiken och flyget) ekade olyckskorparnas skrin ganska ihåliga. Kanske var inte privata flygresor en så stor miljöbov trots allt?

Större perspektiv i klimatfrågan

Det börjar bli ett lite större perspektiv i klimatfrågan, men många politiker drar fortfarande stora växlar på människors engagemang, som i grunden är välgrundad – men ibland kanske lite onyanserad. Självklart ska vi tänka på hur vi reser och välja de bästa alternativen, men skulle vi även börja fundera på industrins och transporternas enorma utsläpp och sluta byta kläder, telefoner, TV-apparater, datorer eller annan teknik så ofta, skulle det ge ännu större och betydligt mer långvarigt positiv effekt.

Var tredje produkt skickas tillbaka…

Någon klok person sa nyligen att problemet inte är att människor reser, utan att kläder, mat och teknik reser mellan producenter och kunder. Ett skrämmande exempel är postorderindustrins fullständigt galna upplägg där var tredje levererad produkt skickas tillbaka… Tänk om vi kunde vara lite mer selektiva när vi handlar online och inte shoppa som om vi vore galna.

Elförbrukning är den stora boven

Nyligen har det även kommit larmrapporter om att serverhallar runt om i världen snart är världens största elförbrukare och därmed största boven vad gäller utsläpp (då majoriteten av elproduktionen i länderna där de flesta serverhallar idag ligger skapas genom att elda med kol, gas och olja). Och varför växer denna förbrukning så snabbt? Jo, främst på grund av den enorma ökningen av lagringsbehoven, genom den snabbt ökade användningen av streamingtjänster, onlinedataspel och appar.
Har du hört eller sett någon klimataktivist uppmärksamma detta?

Tåg, flyg eller bil till Sydeuropa

En tydlig trend är att allt fler av våra kunder uppenbarligen har upptäckt tjusningen i att ta sin egen bil ner till Sydeuropa, vilket ju egentligen inte är något problem då de flesta är borta så länge och kan göra resan till en del av helhetsupplevelsen.

Med moderna, snåla bilar är det betydligt smidigare än tåget och billigare än flyget. Har du en elbil åker du med nollutsläpp – eller, ja du släpper ut lika lite som tåget. Tåget i Sverige är ju ett miljömässigt bra val (och bekvämt!) men i Europa, där mycket av elen fortfarande produceras genom förbränning av brunkol eller naturgas, är en snål personbil ett minst lika bra val för miljön.

Framöver kommer det bli enklare och billigare att ta tåget genom Europa, men idag är det ofta både dyrt och komplicerat att resa utanför Sverige, även om det finns undantag.

Det kan ju även vara otroligt trevligt att ta sin egen bil söderut, särskilt då kanske till våra mer närliggande resmål som runt Gardasjön i Italien eller i nordöstra Spanien, men även till våra allra sydligaste resmål är det inte mer än ett par dagars resa och du slipper då släpa bagage, golfklubbor och annat till och från flyget, tåget och hyrbilen.

Resan blir också prisvärd då priserna på bränsle är betydligt lägre i Europa jämfört med här hemma. Läs mer och jämför aktuella bränslepriser (bensin, diesel och el) här…

Oavsett hur du väljer att resa, kan det vara skönt att veta att du gör ett klimatsmart val, genom att följa rådet att stanna längre, när du väl reser…

Ring oss gärna på 08-458 00 00 för mer information om Long Stay och våra resmål.

Trevlig resa!

Läs mer om Long Stay…

Läs mer om våra Long Stay golfresmål…

© Sunbirdie

Comments are closed.