Long Stay – hållbart resande

Klimatsmarta resor – välj Long Stay!

Ett av Naturskyddsföreningens miljöråd är att resa mer sällan och stanna borta längre istället – det vill säga precis vad konceptet Long Stay erbjuder. Sänker du dessutom temperaturen i villan och undviker användning av bilen här hemma i kylan under vintermånaderna så gör du faktiskt miljön en större tjänst och kan resa med gott samvete.

Länge har flyget och vårt resande fått klä skott för i stort sett all klimatångest genom omotiverat stort utrymme i klimatdebatten i såväl media som i politiska kanaler, men nu börjar många (dock långt ifrån alla) förstå att den ensidiga kritiken kanske inte är så befogad och att det finns långt större bovar i dramat.

Några nyliga exempel är Preems planerade raffinaderi som beräknades släppa ut mer än 6 gånger hela inrikesflygets utsläpp (ett enda raffinaderi!) och att bara ökningen av den svenska industrins utsläpp 2018 som motsvarade alla inrikesflygs utsläpp (alltså bara ökningen från året innan – inte alla industrins utsläpp som är nästan 40 gånger större än flygets), eller varför inte larmrapporten om kryssningsbåtar och färjor, där en enda båt kan förbruka diesel motsvarande 400.000 personbilar per dag…

Dessa exempel hittar vi om vi bara ser oss omkring i närområdet och om vi tittar ut i den stora vida världen förstår de allra flesta att vad vi än gör här i Sverige egentligen inte spelar någon roll – mer än symboliskt.

Se bara FNs rapport om den kinesiska industrins fullkomligt absurda utsläpp av de ännu värre CFC-gaserna som är hela 1.000 gånger farligare än koldioxid för klimatet då de påverkar ozon-lagret. Eller titta på alla utsläpp av kolförbränning i Kina och Indien och… ja, du förstår.

Det börjar som tur är bli ett lite större perspektiv i klimatfrågan men många politiker drar fortfarande stora växlar på unga människors engagemang, som i grunden självklart är välgrundad – men kanske lite felriktad. Självklart ska vi tänka på hur vi reser och välja de mest miljövänliga alternativen, men inte in absurdum och skulle vi istället börja fundera på industrins enorma utsläpp och sluta byta kläder, telefoner, TV-apparater, datorer eller annan teknik så ofta, skulle det säkerligen ge ännu mer – och betydligt mer långvarig effekt. Någon klok person sa nyligen att problemet inte är att människor reser, utan att kläder, mat och teknik reser mellan producenter och kunder. Ett skrämmande exempel är postorderindustrins fullständigt galna upplägg där var tredje levererad produkt skickas tillbaka…

Nyligen kom dessutom en larmrapport om att serverhallar runt om i världen snart är världens största elförbrukare och därmed största boven vad gäller utsläpp (då majoriteten av elen i länderna där serverhallarna idag ligger skapas genom att elda med kol). Och varför växer denna förbrukning så snabbt? Jo, främst på grund av den enorma ökningen av lagringsbehoven, genom främst yngre generationers ökade användning av streamingtjänster, onlinedataspel och appar. Lite lustigt då att just denna generation är den som verkar mest kritisk mot flygresor…

Ta bilen till Sydeuropa!

Allt fler av våra kunder har upptäckt tjusningen i att ta sin egen bil söderut för en Long Stay, vilket ju egentligen inte är något problem då du är borta så länge och kan göra resan till en del av upplevelsen. Med moderna, snåla bilar är det avsevärt bättre miljöval än att flyga och otroligt mycket smidigare än tåget – idag. Har du en elbil åker du ju med nollutsläpp – eller i alla fall lika lite som tåget. Tåget i Sverige är ju ett miljömässigt bra val (och bekvämt!) men i tex Tyskland där mycket av elen produceras genom förbränning av brunkol är det en helt annan femma och en snål bil kan då vara minst lika bra!

Vi hoppas att tågresor söderöver blir enklare och bättre, men idag är det både dyrt och komplicerat att resa utanför Sverige. Och om du tänker efter kan det ju vara otroligt trevligt att ta bilen ner genom Europa, särskilt då kanske till våra mer närliggande resmål som runt Gardasjön eller Toscana i Italien.

Lev det ”sommarliv” du önskar året runt, genom en Long Stay-resa under vinterhalvåret – med gott miljösamvete!

Läs mer om alla våra Long Stay golfresmål…

© Sunbirdie 2019

Comments are closed.