I huvudet på en golfvärd

18 januari 2023

I huvudet på en golfvärd

Lagos, Portugal, Januari 2023

I morse gick jag ner till den lilla livsmedelsbutiken runt hörnet för att köpa några tomater till frukosten. På väg in mötte jag en kvinna, klädd precis likadant som jag, i kortärmat, shorts och flip-flops. Vi log mot varandra i samförstånd. Trots att morgonluften var lite kall så skulle solen snart stiga på den klarblå himlen och börja värma oss.

En timme senare började solen värma min rygg när jag slog en hink bollar på den fina driving rangen vid Cascade Wellness Resort. Pron som driver rangen kände igen mig förstås, hälsade och log sitt härliga leende, även han. 

Ytterligare lite senare, vid lunchtid, satt min fru och jag på terassen på Boavista Golf och pratade med ett par gäster som precis anlänt. De tittade ut över 18:e hålet och verkade väldigt sugna på fyra veckors golf i solen och värmen. Hålflaggan vajade lojt i vinden och solen värmde nu ordentligt. Efter ett tag flyttade vi in en bit i skuggan. Servitörerna ilade då och då förbi med sina brickor, log och växlade några vänliga ord med oss i förbifarten. 

Vänligheten här är något som slår mig titt och tätt. När jag möter någon på strandpromenaden hälsar jag oftast med ett ”Ola” och ett leende och får alltid detsamma tillbaka. Kassörskan i livsmedelsbutiken tackar vänligt och önskar mig ”Bom Dia”. När jag står vid ett övergångsställe och väntar på att få gå över stannar alltid första bilen och föraren vinkar vänligt fram mig.

Var kommer all denna vänlighet ifrån? Är det solen och klimatet som gör människor mer glada, positiva och vänliga? Eller finns det någon annan förklaring? Egentligen spelar det ingen roll vilket, trevligt är det i vilket fall som helst.

Under eftermiddagen sitter jag på vår balkong och arbetar med lite administration. Mejl ska skickas och både startlista och scorekort ska förberedas inför tisdagens partävling på Palmares. Jag lyfter blicken från skärmen, tittar ut över poolen och tänker att det ändå är helt ok med ett jobb där arbetsklädseln för det mesta består av kortärmat, shorts och flip-flops!

Anders Börjesson
Golfvärd för Sunbirdie i Lagos

Bokningsförfrågan