Long Stay – hållbart resande

Res klimatsmart – välj Long Stay!

Av klimatskäl har människor länge rekommenderats att resa mer sällan och istället stanna längre när de väl reser. Låter det inte misstänkt likt Long Stay? Samtidigt kan du skruva ner värmen hemma och undvika att använda bilen i kylan. Du gör miljön en tjänst och kan resa med gott samvete.

Att resa, framför allt med flyg, har fått omotiverat mycket negativ uppmärksamhet i media och politiken de senaste åren. Nu blir det dock mer och mer tydligt att den ensidiga kritiken varit obefogad och att värre skurkar är inblandade i klimat-dramat.

Många människor är trötta på partiska käbbel och "plakatpolitik”, när de flesta av oss faktiskt gör sitt bästa för att leva på ett hållbart sätt.

Sverige står ju bara för mindre än en promille av de globala utsläppen (0,00094 år 2021), men självklart ska vi fortsätta att göra klimatsmarta val och vara goda föredömen. Men vi behöver inte klä oss i säck och aska, som vissa aktivister verkar önska.

Vi är långt mycket bättre än vi tror

Faktum är att de allra flesta svenskar tror att vi är sämre än vi är, när det gäller klimatpåverkande utsläpp. En undersökning visade nyligen (2023) att bara 8% av befolkningen trodde att Sverige minskat sina koldioxidutsläpp sedan 1990, när sanningen är att vi minskat utsläppen med nästan 40%, samtidigt som befolkningen ökat med cirka 25 %.

92% av befolkningen är alltså vilseledd, vilket inte är så konstigt med tanke på hur ofta man hör i media att vi måste förändra oss och våra liv radikalt för att minska utsläppen...

Pandemin visade att många hade fel

Under pandemin visade det sig att utsläppen inte blev så mycket lägre som alla trodde, trots att alla privata utlandsresor stoppades och nästan hela den internationella flygplansflottan stod stilla på marken.

Kanske var inte privata flygresor den stora klimatbov vi fått lära oss?

Någon klok forskare sa då att problemet inte är att människor reser med flyg, utan att varor fraktas med flyg och båt kors och tvärs över jorden, och det ligger nog en hel del i detta.

Ta bilen till södra Europa

En tydlig trend är att fler och fler kunder har upptäckt dragningskraften i att åka till södra Europa i egen bil. För en Long Stay är det faktiskt inte något problem eftersom de flesta stannar väldigt länge och man kan då göra själva resan till en del av helhetsupplevelsen och få med sig packaning man annars skulle lämnat.

Med moderna bilar blir resan betydligt mer flexibel än med tåg och oftast klart billigare än med flyg och hyrbil. Med en elbil är utsläppen under själva resan i princip noll – ungefär som med tåg. Men i länder där en stor del av elen fortfarande genereras från brunkol eller naturgas (läs Tyskland) kan en "vanlig" bil med låg bränsleförbrukning faktiskt vara ett bättre miljöalternativ än både tåg och elbil...

I framtiden kommer det att bli lättare, renare och billigare att resa genom Europa med tåg, men idag är det ofta fortfarande dyrt, smutsigt och obekvämt, även om det finns undantag.

Skönt och smart med egen bil

Det kan faktiskt vara riktigt skönt att köra söderut i egen bil, speciellt till våra närliggande resmål vid Gardasjön i Italien eller i nordöstra Spanien. Men även till våra sydligaste resmål tar det inte mer än några dagar. Och du behöver inte släpa bagage eller golfklubbor till flyget, till tåget, till hyrbilen och tillbaka igen.

Oavsett hur du reser är det bra att veta att du gör klimatvänliga val om du stannar lite längre på din destination...

Ring oss gärna på 08-458 00 00 om du har frågor eller vill få en rekommendation på vart du ska resa, eller helt enkelt bara för att prata lite golf… Du kan självklart även gärna maila till info@sunbirdie.com

Om du vill kan du även fylla i dina önskemål i ett formulär, eller rättare sagt vikta några parametrar, exempelvis pris, antal banor, boende, läge med mera, så återkommer vi med förslag på passande resmål. Läs mer på Önskemål för din golfresa...

Hoppas att vi hörs!

© Sunbirdie

Bokningsförfrågan